Ιστορικό

O θεσμός της Εμπορικής Έκθεσης Αλεξανδρούπολης καθιερώθηκε το 1992, από το Επιμελητήριο Έβρου, επί προεδρίας του κ. Χριστόδουλου Χαμπούρη.

Ο θεσμός διατηρήθηκε και αναπτύχθηκε από τους επόμενους Προέδρους, κ. Νικόλαο Δαστερίδη, και κ. Λεωνίδα Κίτσιο. Επί προεδρίας του κ. Δαστερίδη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της Έκθεσης κάθε δύο χρόνια. Από το 2012, επί προεδρίας του κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, η Έκθεση απέκτησε διεθνή χαρακτήρα, καθότι στη δομή της εντάχθηκε πρόγραμμα b2b συναντήσεων με εμπορικούς ακολούθους και επιχειρήσεις από το εξωτερικό. Από την καθιέρωσή της, η Εμπορική Έκθεση της Αλεξανδρούπολης αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της επαγγελματικής και επιχειρηματικής κοινότητας του Έβρου. Συνήθως, πλαισιώνεται από πολλές άλλες εκδηλώσεις όπως η έκθεση βιβλίου, το shopping festival, διάφορες πολιτιστικές δράσεις και συνέδρια, ενώ το 2014 αποφασίστηκε για πρώτη φορά η διάρθρωσή της σε 4 θεματικές ημέρες: Τουρισμού, Πρωτογενούς Τομέα, Καινοτομίας και Μεταποίησης, και Λιμανιού, με αντίστοιχες ημερίδες και παράλληλες εκδηλώσεις. Επιπλέον, αποφασίστηκε η μεταφορά της Έκθεσης στο μήνα Ιούνιο (15-19 Ιουνίου 2018), χρονική περίοδο που ταυτίζεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, προκειμένου αυτή να ενισχυθεί και να επιμηκυνθεί εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Έτσι, κάθε καλοκαίρι που πραγματοποιείται, η Αλεξανδρούπολη ζει σε άλλους ρυθμούς με πρωταγωνιστές τις Επιχειρήσεις και τα Προϊόντα του Έβρου, που προσελκύουν επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, καθώς και επιχειρηματίες και υψηλούς προσκεκλημένους από δυναμικές αγορές του εξωτερικού.